Cursus Grondwerk start februari 2024

Met grondwerk leer je luisteren naar je paard en andersom!

Op woensdagavond 28 februari starten we weer met een mooie cursus grondwerk. Samen met je paard of een van onze paarden gaan we aan de slag met thema’s als: luisteren, samenspel, leiderschap en balans.

Wat mag je verwachten:

  • 4 woensdag avonden introductie tot grondwerk, start op 28 februari
  • Waar: Marjans paardenschool in Terwolde, binnenbak.
  • Met: een bonte kudde paarden-van shetlander tot Lusitano tot Grand Prix paard ( eigen paard meenemen mag ook in overleg )
  • Docenten: Marjan Groefsema en Lisette van Dijk
  • De kosten bedragen 90,00 voor 4 lessen.

Onze grondwerk zijn overal toe te passen en door iedereen te doen. Ook als het koud en nat is… en ook door beginnende ruiters en minishets!

De grondwerkavonden zijn een introductie op verschillende methodes in grondwerk. We beginnen met Freedom based training om het paard mentaal in balans te krijgen en om een band op te bouwen tussen paard en mens. Daarna werken we aan fysieke en emotionele balans bij onze paarden, maar ook bij ons zelf. Dit doen wij met holistisch bodywork, bestaande uit verschillende aanvullende therapieën. Vervolgens nemen we deze balans mee en werken we met bodywork in beweging. Het paard leert de goede houding dan ook toe te passen in de training en zal uit zichzelf steeds vrijer gaan bewegen. Wanneer het paard fysiek en mentaal in balans is gebracht met de vorige methodes, kunnen we werken aan verzameling en kracht. De laatste avond gaat over holistische dressuur.

Freedom based training
Marjan heeft zich verdiept in “Freedom based training” van Elsa Sinclair.
Zonder gebruik te maken van touwen, zwepen, voedselbeloningen of kleine ruimtes, kan je puur op lichaamstaal communiceren. Wil het paard dan nog voor je werken? Het gaat over verbinding, vriendschap, vrijwillig partnerschap, passief leiderschap en de keuzes die we maken, waardoor je tot communicatie komt die je paard en jou veel plezier geeft.
Freedom based training is overal toe te passen en is een hele fijne wijze voor paarden om met mensen te communiceren. Je kan het op grote afstand uitvoeren, ook bij paarden die je tegenkomt onderweg. Voor mensen die paarden nog wat spannend vinden, is het een zeer fijne en effectieve manier om tot communicatie en samenwerking te komen.

Holistisch bodywork
Veel paarden lopen rond met fysieke en mentale blokkades. Leer ze te herkennen en train je oog om het verschil te zien tussen houding en bouw. Je leert ook enkele bodywork technieken zelf toe te passen en je leert de meest voorkomende blokkades te voelen. Verder krijg je een demonstratie en uitleg van hoe deze problemen te behandelen zijn.

Bodywork in beweging
Met bodywork in beweging verbeter je de houding van het paard ook in het dagelijkse werk. Hierdoor kan het paard de juiste spieren opbouwen die nodig zijn voor het behouden van goed lichaamsgebruik. Het paard valt dan niet meer langzaam terug na een behandeling maar blijft in balans bewegen en wordt steeds vloeiender. De oefeningen die we toepassen zijn geïnspireerd op verschillende bodywork disciplines waaronder shiatsu, connected grondwerk, tteam, alexandertechniek en fascia release technieken. Je kan de oefeningen voor het rijden toepassen of als training op zich gebruiken. Als trainer leer je zelf ook je houding te verbeteren omdat je eigen houding veel invloed heeft op de beweging van het paard.

Holistische dressuur
We noemen het ook wel voorbij klassieke dressuur. We nemen de oefeningen van de klassieke dressuur maar we integreren deze in de authentieke beweging van het paard. We vlechten het in, maar we ‘dresseren’ niet. We ontdekken kracht, balans en coördinatie in een flow, met een heldere intentie en een achtergrond van kennis. Kennis over klassieke dressuur, anatomie en goed lichaamsgebruik, van onszelf en onze paarden. We leren je om de weg naar deze vorm van dressuur te vinden. Het is een weg waarin je altijd blijft leren en ontdekken, samen met het paard. Een weg die nooit af is, maar die wel steeds mooier wordt.

Terug naar het overzicht